Τροχοί & TIR

Ναι στους συρμούς 32 μέτρων και 72 τόνων. Σε κυκλοφορία στην Καταλωνία

Από 1ης Μαΐου επιτρέπεται στην ευρύτερη περιοχή της Καταλωνίας η κυκλοφορία οδικών συρμών μικτού βάρους 72 τόνων και μήκους 32 μέτρων.
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 05/05/2024 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Από 1ης Μαΐου επιτρέπεται στην ευρύτερη περιοχή της Καταλωνίας η κυκλοφορία οδικών συρμών μικτού βάρους 72 τόνων και μήκους 32 μέτρων.

Η Υπηρεσία Κυκλοφορίας της Καταλωνίας (Servicio Catalán de Tráfico) επιβεβαίωσε την εκ μέρους της χορήγηση ειδικών αδειών κυκλοφορίας για τους παραπάνω συρμούς -γνωστούς και ως Mega Trucks- εντός της επικράτειας της Καταλωνίας, ενώ αναμένεται η λήψη ανάλογης απόφασης και από τις Αρχές των άλλων διοικητικών περιοχών της Ισπανίας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο υπ. Μεταφορών της Ισπανίας η κυκλοφορία των Mega Trucks έχει εγκριθεί από το τέλος του 2023, όμως εναπόκειται στις διοικητικές περιοχές της χώρας (Περιφέρειες) να καθορίσουν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών. Αυτό που οι Αρχές της κάθε Περιφέρειας εξετάζουν είναι το οδικό δίκτυο κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, λιμάνια, βιομηχανικές περιοχές κ.λπ.

Από τεχνικής πλευράς, ο συνδυασμός μήκους 32 μέτρων αποτελείται από τον τράκτορα με ένα τυπικό επικαθήμενο πάνω στο πέταλό του.

Το επικαθήμενο έλκει με κοτσαδούρα μια ντόλυ με 2 άξονες που φέρει πέταλο πάνω στο οποίο κοτσάρει το δεύτερο επικαθήμενο τριών αξόνων.

Αυτός ο συνδυασμός των δύο αυτών επικαθήμενων είναι προτιμητέος για λόγους ευελιξίας και μεγάλης διαθεσιμότητας, ενώ δεν προκαλείται υπέρβαση βαρών κατ’ άξονα ακόμη και στην περίπτωση του διαξονικού τράκτορα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα Mega Trucks επιτρέπονται στην ΕΕ στη βάση κανονισμού που έχει εγκριθεί. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός, καθώς ορίζεται ότι αν μια χώρα επιτρέπει στο έδαφός της την κυκλοφορία των Mega Trucks με τη χορήγηση ειδικών αδειών δεν μπορεί να αρνηθεί την κυκλοφορία αλλοδαπών Mega Trucks.

PreviousNext